طلوع صبح

bohran-manaviat

بحران معنویت

بحران معنویت       نقد عقلانیت و معنویت تجددگرا

بحران معرفت کتابی است در نقد دیدگاه‌های آقای مصطفی ملکیان. ایشان طی گفتارها و مقالاتی که در کتاب راهی به رهایی گردآوری شده است، دیدگاهایشان را در بسیاری از مباحث جاری در فضای فکری ایران مطرح کرده‌اند. آقای ملکیان از موضع تجددگرایی و سکولاریسم، تفکر سنتی اسلامی را نقد می‌کنند….

توضیحات بیشتر

 

بحران معنویت       نقد عقلانیت و معنویت تجددگرا

بحران معرفت کتابی است در نقد دیدگاه‌های آقای مصطفی ملکیان. ایشان طی گفتارها و مقالاتی که در کتاب راهی به رهایی گردآوری شده است، دیدگاهایشان را در بسیاری از مباحث جاری در فضای فکری ایران مطرح کرده‌اند. آقای ملکیان از موضع تجددگرایی و سکولاریسم، تفکر سنتی اسلامی را نقد می‌کنند….

dar sarashibi be samte gomora

در سراشیبی به سوی گومورا

در مقدمۀ کتاب آمده است : در این کتاب مؤلف به تشریح وضعیت فرهنگی ، اجتماعی و سیاسی جامعۀ کنونی و بحرانهای موجود در آن با توجه به ریشه های مولد این بحرانها می پردازد و سرانجام نیز با چالشی نیمه مأیوسانه ولی از سر دلسوزی و علاقه به جامعۀ خود به گونه ای چاره جویی و ارائۀ طریق برای جلوگیری و خودداری از سقوط در عذابی مشابه شهر «گومورا» می پردازد . …

توضیحات بیشتر

در سراشیبی به سوی کومورا       لیبرالیسم مدرن و افول آمریکا
مولف : پروفسور رابرت.اچ.بورک
مترجم : الهه هاشمی حائری
ناشر کتاب : انتشارات حکمت
سال نشر : 1389
در مقدمۀ کتاب آمده است : در این کتاب مؤلف به تشریح وضعیت فرهنگی ، اجتماعی و سیاسی جامعۀ کنونی و بحرانهای موجود در آن با توجه به ریشه های مولد این بحرانها می پردازد و سرانجام نیز با چالشی نیمه مأیوسانه ولی از سر دلسوزی و علاقه به جامعۀ خود به گونه ای چاره جویی و ارائۀ طریق برای جلوگیری و خودداری از سقوط در عذابی مشابه شهر «گومورا» می پردازد .
آگاهی بر مطالب این کتاب به تعبیری برای همه صاحبنظران مسائل سیاسی فرهنگی و اجتماعی ما ضروری است ، زیرا همانطور که از عنوان فرعی کتاب یعنی «لیبرالیسم مدرن و سقوط آمریکا » معلوم است مؤلف با بیان مشکلات و بن بست های بوجود آمده در عرصه های مختلف فرهنگی و اجتماعی جامعۀ آمریکا در واقع به نا بسامانی های حاصله از تحقق لیبرالیسم مدرن در پیشرفته ترین جامعۀ کرۀ ارض از لحاظ همۀ مواهب مادی و علمی و نکنیکی اشاره می کند ، بدین ترتیب درست اندرکاران سیاست خارجی که معمولا به تمایزات سیاسی و جناحی احزاب دموکرات و جمهوریخواه در جامعۀ آمریکا و نیز شخصیت های سیاسی وابسته به آنها آگاهند . با مطالعۀ این کتاب با خاستگاه فکری و فرهنگی این احزاب نیز آشنا خواهند شد و در خواهند یافت که از نظر مسائل فرهنگی و اخلاقی مشابهت های فراوانی میان جهت گیری های اخلاقی و فرهنگی ما با شخصیت های جمهوریخواه وجود دارد .
و همین طور مطالعۀ این کتاب برای همۀ جوانان و تحصیل کرده های کشور ما از زن و مرد که الگوی سعادت را رسیدن به معیارهای زندگی غربی می دانند باعث عبرت و در صورت تأمل و تفکر ، تجدید نظر در پإیرش مشهورات رایج زمانه خواهد بود . برای دریافتن حقیقت آنجه که تحت عنوان آزادی و فردگرایی و تساوی طلبی در عرصۀ مختلف فکری ، جنسی ، دینی و غیره در لفاف الفاظ زیبا و ظاهری آراسته عرضه می شود کافیست فصول هشتگانۀ بخش دوم این کتاب را ملاحضه فرمائید . یک نکتۀ قابل توجه دربارۀ مباحث این کتاب موقعیت ویژه ای است که شخصیت نویسندۀ کتاب به مطالب وی می بخشد . چرا که دیگر منتقدان فرهنگ غرب و جوامع به اصطلاح مدرن کم بیش به کاستی های این جوامع اشاره کرده اند و اصولا روز و شبی نیست که از طریق اخبار و رسانه های عمومی از مطبوعات گرفته تا رادیو و تلویزیون این قبیل مطالب به گوش نرسد منتهی در همۀ این موارد احتمال غرض ورزیها ، نادیده گرفتن واقعیت های مثبت ، بزرگ نمایی بیش از حد ، فقدان آگاهیهای لازم و همه جانبه و در حد مطلوب ، وجود دارد ، ولی در این مورد شخصیت مؤلف کتاب به گونه ای است که نه تنها همۀ این احتمالات را منتفی می کند که در همۀ موارد در نقطۀ اوج از شرافت و اطلاع و همدلی با جامعۀ خود به سر می برد .
آقای بورک که سالهاست به عنوان یک استاد برجسته دانشگاه «ییل» و یک قاضی عالی رتبه و با وجاهت و شخصیت بالای فرهنگی در عرصه های فرهنگی آمریکا مطرح است و همانطور که در ضمن حواشی کتاب توسط مترجم محترم اشاره شده است کاندیدای اصلی ریاست دیوان عالی کشور بود که در جریان رقابت های سیاسی بین دو حزب آمریکا به این مقام نرسید ، ولی همواره به عنوان یک شخصیت قوی فرهنگی مطرح بوده است و همین طور که از مطالعۀ اثر وی بر میآید در نهایت دلسوزی و علاقه به اعتلای کشور خود در همۀ زمینه های ممکن می باشد و از شائبۀ جانبداری سیاسی صرف از این یا آن جناح سیاسی نیز به دور است .

dahroozbadaesh

ده روز با داعش

در مقدمۀ کتاب آمده است : در کتاب حاضر ، او نخست به ریشه های داعش و شکل گیری آن می پردازد و انتقادهای تند و تیزش از سیاست مداران غرب به ویژه جرج بوش و بر شمردن برخی عوامل و آوردن فکت های دقیق ، در باب اشتباهات غربی ها در عراق و افغانستان در شکل گیری داعش و طالبان و القاعده ……

توضیحات بیشتر

ده روز با داعش        از درون دولت اسلامی

مولف : یورگن تودنهوفر
مترجمان : علی عبداللهی ، زهرا معین الدینی
ناشر کتاب : کتاب کوله پشتی
سال نشر : 1394

در مقدمۀ کتاب آمده است : در کتاب حاضر ، او نخست به ریشه های داعش و شکل گیری آن می پردازد و انتقادهای تند و تیزش از سیاست مداران غرب به ویژه جرج بوش و بر شمردن برخی عوامل و آوردن فکت های دقیق ، در باب اشتباهات غربی ها در عراق و افغانستان در شکل گیری داعش و طالبان و القاعده و نیز اشاره به پیشینۀ برخی اقدامات جنگ افروزانه در دنیای مسیحی ، مقوله ای به نام تروریسم اسلامی را مطلقاً مردود و اعمال داعشی ها را کاملا غیر اسلامی می داند . از این رو با آنکه این کتاب در مدت کوتاهی در آلمان چندین بار به چاپ رسید و مردم از آن استقبال کردند ؛ سپس به بسیاری از زبان ها ترجمه شد ، ولی در رساه های غربی تا می توانستند به آن تاختند یا در مورد آن سکوت اختیار کردند . تودنهوفر امّا همچنان سرگرم کار نوشتن است . او به گواه این کتاب شناخت دقیقی از منطقه و نیز درک قابل توجهی از دین مبین اسلام دارد ، چنانکه در جای جای کتاب به آیات قرآن استناد می کند و به کمک آن ها با داعشی ها به بحث و جدل خطرناک می پردازد .

royayeamrikayi

رؤیای آمریکایی

در مقدمۀ کتاب آمده است : تا کنون در «ایران» و به زبان فارسی ، کتاب مستقلی که با نگاه انتقادی ، تاریخ «ایالات متحدۀ آمریکا» را مورد مطالعه و بررسی قرار داده باشد ، تألیف و منتشر نشده است ….

توضیحات بیشتر

 رؤیای آمریکایی       روایتی دیگر از تاریخ مردم آمریکا
مولف : هاوارد زین
مترجمان : فاطمه شفیعی سروستانی
ناشر کتاب :
سال نشر :
در مقدمۀ کتاب آمده است : تا کنون در «ایران» و به زبان فارسی ، کتاب مستقلی که با نگاه انتقادی ، تاریخ «ایالات متحدۀ آمریکا» را مورد مطالعه و بررسی قرار داده باشد ، تألیف و منتشر نشده است .
اثر حاضر ، که خود نسخۀ خلاصه شده ای از کتاب مفصّل «تاریخ مردم ایلات متحده» است، به قلم هاوارد زین برای جوانان به رشتۀ تحریر در آمده . این امر به نوبۀ خود ، امتیاز ویژه ای را به علاقه مندان فارسی زبان می دهد تا به دور از آثار پژوهشی و علمی آکنده از عبارات اصطلاحات دانشگاهی ، اثری تاریخی ، اما روان و سلیس را دربارۀ تاریخ مردم آمریکا پیش رو داشته باشند . اگرچه نباید از یاد برد که دیدگاه انتقادی نویسنده - هاوارد زین - از سویی ، پرده از بسیاری از واقعیت های پوشیده ،همچون قتل عام سرخ پوستان و برده داری مشمئزکننده در مقطعی از تاریخ این کشور بر می دارد و از دیگر سو ، نوعی وضع گیری ویژه نیز به اثر می بخشد .

قدرت پنهان در آمریکا

در مقدمۀ کتاب آمده است : انتخاب کتاب حاضر از آن رو صورت گرفت که منبع به روز و معتبری در زمینۀ شناخت صهیونیست ها و میزان قدرت و نفوذ آن ها در سیاست ، اقتصاد و ارتباطات رسانه ای در دسترس نبود . از آنجا که آمار ، اطلاعات و مستندات این کتاب از زبان صهیونیست ها نقل شده ، می تواند از زبان دشمن ، معرف و شناسای تفکری باشد که ….

توضیحات بیشتر

قدرت پنهان در آمریکا
مولف : مایکل کالینز پایپر
مترجم : علیرضا عبادتی
ناشر کتاب : روایت فتح
سال نشر : 1390
در مقدمۀ کتاب آمده است : انتخاب کتاب حاضر از آن رو صورت گرفت که منبع به روز و معتبری در زمینۀ شناخت صهیونیست ها و میزان قدرت و نفوذ آن ها در سیاست ، اقتصاد و ارتباطات رسانه ای در دسترس نبود . از آنجا که آمار ، اطلاعات و مستندات این کتاب از زبان صهیونیست ها نقل شده ، می تواند از زبان دشمن ، معرف و شناسای تفکری باشد که قبلۀ اول مسلمین را آماج جنایات جنگی ، نسل کشی و اشغالگری خود قرار داده است .
احتمال دارد که بخش های نخستین کتاب برای خوانندۀ کم آشنا با تاریخ ، ادبیات و جامعه شناسی آمریکا جاذب نباشد ، زیرا مؤلف کتاب را برای افکار عمومی آمریکا نوشته است . هرچند که سعی شده است با توضیح بعضی اسامی و اصطلاحات در پانویس صفحات ، به شناخت و آشنایی خواننده کمک شود . با قدری حوصله و تأمل ، همرا با مستندات و آمار شگفت انگیز و خیره کنندۀ کتاب ، به دنیای خانواده های ثروتمند و مؤثر یهودی نزدیک شده ، از چگونگی وضعیت اشتغال آن ها در مقام ها و مشاغل مهم ، نحوۀ استفادۀ صهیونیست ها از قدرت ، نفوذ و ثروتشان در آمریکا مطلع خواهیم شد .
امروز به موازات شناخت شرایط و مسائل جهان اسلام ، ضرورت دارد تا با چگونگی نفوذ لابی صهیونیسم بر تصمیم سازان آمریکا ، نحوۀ انباشت ثروت و قدرت یابی آن ها آشنا شده و اطمینان یابیم که صهیونیست ها در راه پیشبرد اهدافشان از هر فرصتی استفاده می کنند .

تشیع

در مقدمۀ کتاب آمده است : کتاب حاضر درصدد معرفی ماهوی مکتب تشیع به عنوان یک نگرش کاملا متفاوت در بنیاد تفکر دینی است که دارای جهان بینی و انسان شناسی کاملا متمایز از قرائت رسمی اهل سنت از مکتب اسلام میباشد ، که حاصل این معرفی ارائۀ محور های سه گانه برای ماهیت تشیع به عنوان اجزای ذاتی این مکتب است …

توضیحات بیشتر

تشیع       دین کمال ، کمال دین
مولف : حسین غفاری
ناشر کتاب : انتشارات حکمت
سال نشر : 1397
تعداد صفحات : 632
در مقدمۀ کتاب آمده است : کتاب حاضر درصدد معرفی ماهوی مکتب تشیع به عنوان یک نگرش کاملا متفاوت در بنیاد تفکر دینی است که دارای جهان بینی و انسان شناسی کاملا متمایز از قرائت رسمی اهل سنت از مکتب اسلام میباشد ، که حاصل این معرفی ارائۀ محور های سه گانه برای ماهیت تشیع به عنوان اجزای ذاتی این مکتب است .
محوری ترین این ابعاد ، انسان شناسی عرفانی شیعی است که مطابق است با جهان بینی ذوبطون و لایه لایۀ نظام هستی ؛ از عالم مجردات محضه ( عالم عقول و جبروت ) گرفته تا عالم نیمه مجرد و ملکوتی هستی ( عالم مثال ) و سرانجام عالم طبیعت و محسوسات که بر اساس آن وظیفه یک دین کامل ، سامان بخشی به همۀ این عوالماست . بدین ترتیب که در وهلۀ اول متناسب با ابعاد ظاهری و محسوس عالم طبیعت ، نسبت به برقراری یک نظام اجتماعی اخلاقی عادلانه و عقلانی در سطح وظیفۀ اولیه رسالت انبیاء هدف گذاری و جهت گیری نموده و سپس متنلاسب با مراحل میانی و بالاتر هستی ، زمینه را برای سیر معنوی و باطنی انسان در مراحل میانی و عالی وجود که عبور از عالم ملکوت و وصول به لقاءالله است فراهم سازد .
در این میان نقش انباء و امامان معصوم علیهم السلام به عنوان انسان های کامل ، ضمن ایجاد نظام اخلاقی و اجتماعی عادلانه در سطح لایۀ اول ، که از طریف اندیشه و تفکر و انذار و تبشیر صورت می گیرد ، دستگیری باطنی و معنوی و سلوک عینی در صراط مستقیم الهی است که از طریق هدایت باطنی انسان کامل ( نبی یا امام معصوم ) در جهت نیل به لایه های بالاتر تحقق می یابد .
محور سوم از مثلث شیعی ، توجه و حرکت در جهت برقراری حاکمیت نظام عادلانۀ سیاسی در جامعۀ اسلامی است . برپایی عدالت ، چه در زمینۀ فردی و چه در سطح اجتماعی ، اصولا به عنوان هدف گذاری اصلی و اولی برای رسالت اجتماعی پیامبران الهی در قرآن کریم معرفی شده است ، ولی تحقق آن ، یعنی تحقق یک نظام عادلانۀ اجتماعی ، اولا در گرو تحقق عدالت وجودی در نفوس انسان های کامل است ، یعنی تحقق رسالت اجتماعی بدون رسیدن به عدالت وجودی ، در نفس آدمی امکان پذیر نمی باشد ، که مظهر نخستین آن هماهنگی تمامی مراتب قوای نفسانی انسان در تحت نفس جامع انسان امام یا همان انسان کامل ،« وَجَعَلْنَاهُمْ أَئِمَّهً یَهْدُونَ بِأَمْرِنَا وَأَوْحَیْنَا إِلَیْهِمْ فِعْلَ الْخَیْرَاتِ » ، و سپس و در مرحلۀ بعد ، تأسی جامعۀ ایمانی به آنهاست : « ...وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِینَ إِمَامًا ... » .
در این کتاب به شیوه ای تحلیلی ، ضمن معرفی ابعاد سه گانۀ مثلث هویت شیعی ، به تبیین و اثبات منطقی هر یک از این محور ها بر اساس نصوص قطعی مورد قبول همۀ مسلمانان ، یعنی قرآن کریم ، پرداخته شده است و در ضمن آن موارد تقابل آن با فکر حاکم رسمی بر جهان اهل سنّت به روشنی ابراز گردیده است .
کتاب به چهار بخش عمده تقسیم می شود : بخش اول عهده دار تبیین اندیشۀ اصلی و محوری تفکر شیعی ، یعنی جهان بینی و انسان شناسی عرفانی آن می باشد ، بخش دوم ضمن ارائۀ ادلۀ اثبات ولایت معنوی برای پیامبران وائمه علیهم السلام ، همچنین به مبحث مهمی در خصوص کارکرد عینی ولایت معنوی و تمایز اهداف معنوی عینی از هدایت مفهومی و عقلانی می پردازد .بخش سوم عهده دار محور عقلانیت تفکر شیعی است و بخش چهارم که تقریبا غیر قابل انفکاک از بخش سوم است به فلسفۀ سیاسی شیعی و چگونگی و چرایی تحقق نظام امامت بعد رسول اکرم صلوات االه علیه و چالش های نظری و عملی آن با نظام خلافت در تاریخ و اندیشۀ سنی می پردازد .

دفاع از عقلانیت

در مقدمۀ کتاب آمده است : برخی از عالمان دینی در فرهنگ اسلامی از فلسفه به عنوان پشتوانۀ عقلانی باورهای دینی بهره برده اند ، اما گروهی دیگر از آنان با فلسفه به مخالفت برخاسته اند…

توضیحات بیشتر

دفاع از عقلانیت      پاسخی به پرسش ها و شبهات رایج دربارۀ فلسفه اسلامی
مولف : حسین غفاری
ناشر کتاب : انتشارات حکمت
سال نشر : 
تعداد صفحات : 
در مقدمۀ کتاب آمده است : برخی از عالمان دینی در فرهنگ اسلامی از فلسفه به عنوان پشتوانۀ عقلانی باورهای دینی بهره برده اند ، اما گروهی دیگر از آنان با فلسفه به مخالفت برخاسته اند . در این نوشتار می کوشیم برخی از زمینه ها و علل مخالفت با فلسفه را بررسی ، و پاره ای از برداشت های نا صواب در این زمینه را نقد و از تفکر فلسفی که چیزی جز اعمال عقلانیت نیست ، دفاع کنیم .